Eddie Weitzberg: ”Valet att bli månadsgivare var enkelt för mig”

Eddie Weitzberg blev helt tagen när han insåg att antalet narkosläkare i hela Tanzania motsvarade en femtedel av personalstyrkan på hans egen klinik i Solna. – Det arbete som Life Support Foundation gör för att stärka intensivvården i låginkomstländer är helt unikt och valet att bli månadsgivare var enkelt för mig, säger han.

Eddie Weitzberg, professor i anestesiologi och intensivvård vid Karolinska Sjukhuset i Solna, är en av Life Support Foundations månadsgivare. Han fattade beslutet omgående när han förstod att möjligheten fanns, och han har även värvat sin fru.Eddie2

Han framhåller att Life Support Foundation sannolikt är unik som aktör bland biståndsgivare genom att stärka anestesin och intensivvården i låginkomstländer. Det handlar såväl om stöd till utbildning som om att förmedla baskunskaper i hur man räddar liv i akuta skeden.

– Det man oftast hör om är insatser som vaccinationsprogram ute i byarna. Inte heller i Sverige är intensivvård ett område som får så stor uppmärksamhet, trots att det handlar om sista utposten för patienten. Än mindre talas det om behovet att satsa på detta område i låginkomstländer trots att behovet är enormt, säger Eddie Weitzberg.

Personligen blev han djupt berörd när en läkare från Muhimbili Hospital i Dar es Salaam som del i Life Support Foundations utbytesverksamhet, gick bredvid honom på KS för att studera svensk neurointensivvård.

– Jag frågade hur många narkosläkare de hade i landet då och han svarade 14 – det är omkring en femtedel av vad vi har bara på vår klinik.

Att gå in och stötta Life Support Foundation regelbundet istället för att ge sporadiskt främjar långsiktigheten i arbetet, menar Eddie Weitzberg. Det skapar en stabilitet som gör det lättare att planera insatserna.

Som läkare på KS känner jag till detta arbete väl och vet att det är seriöst. Jag har sett inifrån vilka som engagerar sig och vet att de gör ett fantastiskt jobb. Jag tror också att det är ganska lite spill i en organisation som denna jämfört med de större. Jag känner mig trygg med att pengarna kommer fram dit de ska. Sen är det förstås också väldigt spännande att stödja ett område som man själv jobbar med.

Eddie Weitzbergs förhoppning är att kunna bidra till att verksamheten får fortleva och växa och att människor ska få det bättre i Tanzania och andra länder. Han vill uppmana andra att följa hans exempel.

– Att bli månadsgivare är oerhört enkelt. Som läkare har man bra lön och en summa på några hundra kronor i månaden, som dras automatiskt från ens konto, märker man knappt. Vi har över 100 narkosläkare bara på KS och för dem borde valet vara lätt.

Facebooktwitterlinkedin