Månadsgivaren Åsa Östberg: “Jag brinner för de nyfödda barnen”

Åsa Östberg brinner för att nyfödda barn och deras mammor ska få den vård de behöver för att överleva. Hon är en av Life Support Foundations allra första månadsgivare.
– Jag följer på nära håll hur mina kolleger gör omedelbar skillnad genom att dela med sig av sina kunskaper i akutvård. För mig känns det självklart att bidra med det jag kan.

img_1542-kopia2Åsa Östberg, 48 år, är specialistsjuksköterska inom patientområdet sjuka nyfödda barn och arbetar sedan lång tid tillbaka på Karolinska Universitetssjukhuset:

– Det är fantastiskt att ännu efter 27 år inom detta område känna att jag har världens bästa jobb.

Hon har med intresse följt Life Support Foundations utveckling genom vännen och kollegan Henrik Jörnvall som är styrelsemedlem och kassör. När det under en resa tillsammans med honom landade en månadsgivartalong i hennes knä, fyllde hon i den direkt.

– Han hade givetvis en tanke med det hela, men var nog inte beredd på att jag skulle nappa så snabbt, ler hon.

Åsa är själv mamma till två döttrar och bor i Nacka kommun i Stockholm. Nu när barnen är vuxna ser hon fram emot att kunna engagera sig mer ideellt och bidra med sina kunskaper.

Mödra- och spädbarnsdödligheten är hög i många afrikanska länder och Åsa vet att de kunskaper inom akut omhändertagande som Life Support Foundation förmedlar gör stor skillnad.

– Genom arbetet har barnläkare från Tanzania varit hos oss för att studera svensk vård, och i mötet med dem har jag sett att det sker ett verkligt utbyte. Att de vill komma hit och fördjupa sina kunskaper är mycket värdefullt. Det känns väldigt roligt att få vara en del av detta som månadsgivare, säger hon.

IMG_1163 beskurenHon känner också många av de läkare och sjuksköterskor som genom åren åkt ner för att undervisa i akutvård i Tanzania, och vet att detta arbete gör konkret skillnad i vardagen.

Valet att gå in som månadsgivare i stället för att ge sporadiskt, var självklart för Åsa.

– Jag tycker att det är enklast så. Det sköts automatiskt och märks inte ens på kontoutdraget. Ändå vet jag att den lilla summan jag bidrar med varje månad räcker väldigt långt i dessa sammanhang.

– Det känns väldigt bra att veta att pengarna kommer till nytta för något som jag värnar om – barns och mammors hälsa. Dessutom får jag en jättefin återkoppling där det tydligt redovisas vad jag genom mitt givande bidragit till.

Hennes önskan är att de enkla livräddande metoder som lärs ut ska kunna spridas till allt fler länder genom Life Support Foundations arbete.

– Ju fler vi är som är med och bidrar till detta regelbundet desto bättre.

Vill du också bli månadsgivare? Gå in här!

Facebooktwitterlinkedin