Narkosläkare från Tanzania besöker Sverige

I april besöker de tanzaniska narkosläkarna Eva Shanga och Paul Masua Sverige genom Life Support Foundations utbytesprogram. 

Fem miljarder människor i världen saknar tillgång till säker kirurgi och narkosvård vilket leder till miljontals dödsfall. När Eva Shanga skulle föda sitt första barn behövdes ett akut kejsarsnitt men hon tvingades vänta i flera timmar innan en narkosläkare fanns på plats. Insikten om det enorma behovet fick henne att själv satsa på detta yrke.

Idag är Eva nybliven specialist, vars utbildning finansierades av Life Support Foundation och Educational Microloan and Scholarship Foundation, (EDUF). Hon arbetar som den första och enda narkosläkaren på Temeke Regional Hospital, som betjänar över en miljon invånare i Dar es Salaam.

Paul Masua är blivande specialist och arbetar på Muhimbili National Hospital. Han är också en av våra lokala projektadministratorer i Tanzania och har varit lärare på våra kurser i Dar es Salaam.

Under sin tid i Sverige, den 8-20 april, kommer de att lära sig av svensk sjukhusvård vid Karolinska Universitetssjukhuset och även dela med sig av sina egna erfarenheter.

Att förmedla kunskap inom anestesi och intensivvård och att påverka på olika nivåer för ökade satsningar på denna specialitet är en prioritet för Life Support Foundation. Inom de närmaste åren kommer de drygt 20 narkosläkarna i Tanzania att ha ökat till över 50.

Var med och rädda liv – bli månadsgivare idag!

Facebooktwitterlinkedin