Ny workshop i vård av svårt sjuka patienter hålls i Malawi

Större kunskap inom vård av svårt sjuka patienter når nu ut nationellt i Malawi. En andra workshop hålls i Blantyre den 7-8 mars, för läkare och sjuksköterskor i hela landet. Från Sverige deltar Andreas Hvarfner, intensivvårdsläkare och Ulrica Storbacka, intensivvårdssjuksköterska, som lärare.

Trots enorma behov i Malawi, så finns det brister i kunskap, processer och rutiner för vård av svårt sjuka patienter. Bland annat leder detta till att mammor och barn dör i samband med förlossning, då komplikationer uppstår som kräver rätt insatser.

Därför fortsätter Life Support Foundation att satsa på kurser och workshops inom vård av svårt sjuka patienter.

– Vi riktar oss nu till fler sjukhus än Queen Elizabeth Central Hospital så våra insatser börjar få en inverkan nationellt, säger Tim Baker, CEO för Life Support Foundation, verksam i Blantyre, Malawi.

Under de två dagarna deltar ett 60-tal läkare och sjuksköterskor. Till de sjukhus vars personal inbjudits hör förutom Queen Elizabeth Central Hospital, Zomba Central Hospital, Mulanje Mission Hospital och Kamuzu Central Hospital.

Lärare från Sverige är Andreas Hvarfner och Ulrica Storbacka, läkare respektive sjuksköterska inom intensivvård på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm. Det är första gången de besöker landet och medverkar i Life Support Foundations kurser.

Som ett resultat av tidigare insatser har en lokal arbetsgrupp för Life Support Foundation bildats i Malawi.

– Vi är entusiastiska och dedikerade i arbetet för att utveckla vården i Malawi och tror att denna workshop är ett viktigt led i de fortsatta förbättringarna, säger Raphael Kazidule, ordförande för arbetsgruppen och intensivvårdssjuksköterska på Queen Elizabeth Central Hospital.

– Vi kommer att följa upp de förändringar som planerades i förra workshopen och utvärdera vilka resultat som uppnåtts. Vi vill också skapa insikt hos ledningen för sjukhusen om vikten av att satsa på vård av svårt sjuka och om att vi som arbetsgrupp tar vårt uppdrag på största allvar.

Förra året fick Raphael Kazidule och hans kollega Thomson Mbewe möjlighet att fördjupa sina kunskaper i intensivvård i Stockholm genom Life Support Foundations utbytesprogram.

Läs mer: Gloria i Malawi: “Vi måste göra allt för våra mammor och barn

Var med och rädda liv – ge en gåva eller bli månadsgivare


Den workshop som hölls tidigare i Blantyre var uppskattad av deltagarna.

Facebooktwitterlinkedin