Pris till Årets Sjuksköterska i Malawi

Chipiliro Chizuzu blev Årets Sjuksköterska på intensivvårdsavdelningen vid Queen Elizabeth Central Hospital i Blantyre. Sedan priset infördes har motivationen höjts hos personalen, som arbetar hårt för att rädda liv i världens fattigaste land Malawi.

 Trots deras stora insatser under svåra förhållanden så sker sjuksköterskornas arbete vid intensivvårdsavdelningen på Queen Elizabeth Central Hospital många gånger i det fördolda. Att rösta fram Månadens Sjuksköterska och Årets sjuksköterska är ett led i att erkänna deras arbete och förändra den attityd som råder.

Chipiliro Chizuzu fick priset “för sitt hårda arbete, för snabb handling, god kommunikation med kolleger, aktivt deltagande i ronderna på avdelningen och för att hon är en bra teamledare.”

Belastningen är hög på sjukhuset. Endast fyra intensivvårdssängar finns till hands för 70 svårt sjuka patienter, vilket innebär att personalen dagligen måste fatta svåra beslut om hur de ska prioritera.

– Priserna har verkligen höjt motivationen hos sjuksköterskorna på avdelningen. Sedan de infördes har de bidragit med briljanta idéer, berättar Wezzie Mwafulirwa, Chefssjuksköterska.

Bristen på kvalitativ akutvård i Malawi bidrar till hög mödra- och spädbarnsdödligheten och låg medellivslängd. Det finns totalt bara fyra utbildade narkosläkare och 25 intensivvårdssängar för 17 miljoner invånare.

Life Support Foundation arbetar med olika projekt för att förbättra rutinerna och vården på Queen Elizabeth´s intensivvårdsavdelning. Undervisningsseminarier hålls varje vecka och forskning pågår. Checklistor och riktlinjer har tagits fram liksom en handbok för att hantera livshotande tillstånd.

I augusti förra året hölls också för allra första gången en konferens för Anestesi och Intensivvård i landet, på initiativ av Life Support Foundation, och en ny konferens planeras detta år.

Var med och rädda liv – bli månadsgivare!

Facebooktwitterlinkedin