”Hälsovård är så mycket mer än utrustning och resurser”

I augusti arrangerade LSF för första gången ett utbyte mellan Malawi och Sverige. Thomson Mbewe och Raphael Kazidule studerade intensivvård på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm. Till deras viktigaste lärdomar hör att hälsovård är mycket mer än utrustning och resurser.

 Sjuksköterskorna Thomson Mbewe and Raphael Kazidule tillbringade tid vid Neurologiska Intensivvårdsavdelningen (NIVA) och Centrala intensivvårdsavdelningen (CIVA) på Karolinska, där de fick studera de olika aspekterna av daglig vård.

– Det var en fantastisk och unik möjlighet för oss. Vi fick ett mycket gott intryck av Sverige och av Karolinska. Personalen investerar tillräckligt med tid i förberedelse och kommunikation och det är i sig en utmärkt tillgång inom hälsovården, skriver de i sin rapport.

Även om de besökt ett sjukhus som hör till de världsledande inom avancerad medicinsk-teknisk utrustning, så är en av de viktigaste lärdomarna de tar med sig att mycket som görs inom den svenska vården varken kräver teknologi eller är dyrt. Bland annat har de på nära håll sett vikten av en god arbetsgemenskap och effektivt teamwork.

– Hälsovård är så mycket mer än utrustning och resurser. I centrum av allt är patienten som måste ha nytta av vården. Detta fick vi se på Karolinska. Skillnaderna mellan våra länder är inte svåra att överbrygga. Karolinska har uppvisat en villighet att samarbeta med Malawi och vi hoppas att denna relation kommer att utvecklas, säger de.

Under dagarna i Sverige besökte de också Nyköpings lasarett, där de bland annat fick insyn i sjukhusets system för att följa upp patienter.

Facebooktwitterlinkedin