Tiden i Dar gav Anna mersmak: “Det var ett ömsesidigt utbyte”

IMG_0910 - kopia2Ödmjukhet, nya idéer och massor av inspiration. Det fick Anna Granström med sig hem i bagaget efter Life Support Foundations och MKAIC:s kurs i Dar es Salaam förra året. Nu är det hög tid att anmäla sig till nästa orienteringsdag, den 30 januari på KS, för dem som är intresserade av att göra en insats framöver – något som Anna rekommenderar.

– Jag är oerhört många erfarenheter rikare. Att vara med om detta har gett en ödmjukhet inför människors situation i en helt annan vardag. Det är nyttigt att få se saker ur nya perspektiv. Jag bär också med mig många nya idéer om hur man kan jobba inom detta område.

Det säger Anna Granström, anestesi- och forskningssköterska på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Hon reste ner till Dar es Salaam i Tanzania i november förra året, för att medverka i kurserna inom anestesi och förlossningsvård och inom trauma, på Muhimbili National Hospital och på MOI, Muhimbili Ortopedic Institute. Tankarna på att IMG_0379_2göra detta hade hon burit med sig länge.

– Jag såg det som en spännande möjlighet och konceptet passade mig bra tidsmässigt. Ofta krävs det att man åker iväg under en längre period, men här kunde jag göra en korttidsinsats på ett sätt som fungerar och ger resultat, säger hon.

Anna har bott och arbetat utomlands tidigare, men det var första gången hon besökte Tanzania, och intrycken är många.

– Jag har fått inblick i hur det är att arbeta inom vården här, och slagits av hur positiva och varma läkarna och sköterskorna är, med nära till skratt trots en svår arbetssituation.

När de gäller behoven inom sjukvården, och vad vi som svenskar kan dela med oss av, så säger hon:

IMG_0842– Det är viktigt att skapa insikt om att det går att göra ganska mycket av det man redan har och att varje länk i kedjan är betydelsefull. Man behöver inte vara läkare för att rädda liv utan det kan räcka med att vara den som är på plats och använda sig av de enkla livräddande principer som lärs ut.

Medan de andra kurserna hållits tidigare, så hölls traumakursen för första gången, på MOI.
– Det var väldigt spännande. Det fanns god teoretisk kunskap hos många deltagare, men det vi framför allt kunde förmedla var vikten av teamarbete. Det är något vi är bra på i Sverige.

Den 30 januari är det, för sjätte året, dags för orienteringsdag på KS för de läkare och sjuksköterskor som är intresserade av att undervisa i Tanzania, göra projekt inom MKAIC eller veta mer om Life Support Foundations arbete i Tanzania och i Sverige.

IMG_0910Anna rekommenderar andra att söka plats som lärare på kommande kurser, inte bara för att dela med sig av sin kunskap utan också för att själva bli berikade som yrkespersoner och som individer. Tiden i Dar var över förväntan och gav mersmak, och hon vill gärna jobba mer med scenarioövningar och undervisning framöver.

– Det var ett ömsesidigt utbyte och jag känner mig väldigt inspirerad.

Plats: Torsten Gordhs sal, F2:00 på ANOPIVA-kliniken, KS.

Tid: 9.00-16.00

Deadline för anmälan: 29 jan 2016.

Kontaktpersoner för mer information och anmälan:

Christin Edmark     christin.edmark@karolinska.se
Caroline Hedman caroline.hedman@gmail.com
Thorey Steinarsdottir  thorey.steinarsdottir@gmail.com

Läs mer här

 

 

Facebooktwitterlinkedin