Workshop i Malawi: ”Viljan till förändring imponerade”

Större kunskap inom vård av svårt sjuka patienter har nått ut nationellt i Malawi. En andra workshop hölls i Blantyre den 7-8 mars, för läkare och sjuksköterskor i hela landet.

– För mig var det starkaste intrycket från resan mötet med vårdpersonalen. De har en entusiasm och vilja till förändring och utveckling, trots stora utmaningar i arbetet, som imponerade på mig, säger Ulrica Storbacka, intensivvårdssjuksköterska som deltog som lärare.

Trots enorma behov i Malawi, så finns det brister i kunskap, processer och rutiner för vård av svårt sjuka patienter. Bland annat leder detta till att mammor och barn dör i samband med förlossning, då komplikationer uppstår som kräver rätt insatser.

Därför fortsätter Life Support Foundation att satsa på kurser och workshops inom vård av svårt sjuka patienter.

– Vi riktar oss nu till fler sjukhus än Queen Elizabeth Central Hospital så våra insatser börjar få en inverkan nationellt, säger Tim Baker, CEO för Life Support Foundation, verksam i Blantyre, Malawi.

Under den senaste kursen deltog ett 60-tal läkare och sjuksköterskor. Till de sjukhus vars personal inbjudits hör förutom Queen Elizabeth Central Hospital, Zomba Central Hospital, Mulanje Mission Hospital och Kamuzu Central Hospital.

Lärare från Sverige var Andreas Hvarfner och Ulrica Storbacka, läkare respektive sjuksköterska inom intensivvård på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm. Det var första gången de besökte landet och medverkar i Life Support Foundations kurser.

– Det var stort ett privilegium och väldigt roligt att få tillfälle att delta i kursen, säger Ulrica Storbacka.

Bland annat fick de möjlighet att träffa några från personalgruppen under en utflykt samt tillbringa ett par dagar med dem på intensivvårdsavdelningen där de arbetade.

– Det var mycket givande och gav oss en chans att se deras vardag och diskutera utmaningar och möjligheter med dem innan workshopen, fortsätter Ulrica Storbacka.

Hon såg workshopen som mycket välorganiserad, med en blandning av föreläsningar, övningar och diskussioner:

– Jag tror att inriktningen på Critical Care, ökad kompetens i akuta situationer och väl fungerande teamwork är helt riktigt. Vi upplevde också att deltagarna var intresserade av att fokusera på möjligheter till utveckling och ökat samarbete.

Kursen har gett henne mersmak:

– Vi blev mycket väl omhändertagna och kände oss så välkomna och jag återvänder gärna till Malawi!

Var med och rädda liv – bli månadsgivare idag!

Facebooktwitterlinkedin