”Att hjälpa mammor i akuta lägen är min drivkraft och styrka”

Hans drivkraft och styrka är att rädda liv i akuta situationer. Nu känner han sig ännu bättre rustad för att hjälpa mammor i samband med förlossning. Möt Rashidi Kaporo, vinnare av Life Support Foundations essätävling, som skrivit om hur mödradödligheten ska minska i Tanzania.

Jag är förvånad och väldigt glad, säger Rashidi Kaporo, anestesisjuksköterska och barnmorska, när han fått veta att han vunnit Life Support Foundations essätävling, där belöningen är 50 dollar.

Under tre kursdagar på Amana Hospital i maj, har han och ett 30-tal andra sjuksköterskor, barnmorskor och läkare lärt sig mer om hur liv räddas i samband med förlossning. Ett av momenten var att skriva om sina erfarenheter av mödradödlighet.

I sin vinnande essä, ger Rashidi ett helhetsperspektiv på situationen och har ett konstruktivt förhållningssätt. Han skriver bland annat om regeringens ansvar för att förbättra tillgången till vård och om vikten av att upplysa kvinnor så att de själva blir observanta på varningstecken och söker vård i tid. Han visar också vad han själv lärt sig under kursen.

– Det är oerhört viktigt att satsa på utbildning, säger Rashid allvarligt, och även att kunskapen når våra landsbygdsområden, där behoven är som störst.

Till de främsta utmaningar han möter i vardagen är patienter med svåra blödningar eller andningsproblem.

– Att hjälpa mammor i akuta lägen är min drivkraft. Det är också något jag känner att jag är bra på. Jag har dessa dagar blivit uppdaterad och fått viktig träning inom ABC livräddning, som jag nu tar med mig vidare. Fortsätt med kursen, den behövs, säger Rashidi.

Var med och rädda liv – bli månadsgivare idag!

Facebooktwitterlinkedin